Informatie

Op zaterdag 14 februari wordt de vijfde editie gehouden van ons Erasmiaans Schaakfestijn en we willen er ook een bijzonder festijn van maken.

Op het Erasmiaans Gymnasium in Rotterdam wordt dan ook het schaakkampioenschap gehouden voor alle basisscholen uit de Rotterdamse regio. (Voor de exacte grenzen van het gebied van de Rotterdamse schaakbond kunt u op het tabblad Kaartje RSB regio klikken)

Daarnaast wordt voor het eerst het Nederlands Kampioenschap Chinees Schaken (Xiangqi) gehouden voor kinderen van onze Chinese basisscholen in Nederland. Dit kampioenschap wordt ondersteund door leden van de Nederlandse Xianqibond.

Aanmelden
vanaf 9 uur

Opening
10 uur

Prijsuitreiking
ongeveer 17 uur

Kosten deelname
€ 20 per team te voldoen aan de zaal bij aanmelding

Sluitingsdatum
Donderdag 12 februari 2015

Vrijwilligers
Zo´n groot toernooi heeft veel vrijwilligers nodig. Wedstrijdleiders, arbiter, tafelleiders, vrijwilligers voor de catering en andere huishoudelijke zaken, vrijwilligers voor de expositie van de kunstwerken van de kinderen etc. Wilt u een bijdrage leveren? Laat het ons weten!

Doelstelling
Ons hoofddoel is alle deelnemende kinderen weer een leuke schaakdag te bezorgen. Met name ook kinderen uit de achterstandswijken van onze steden. We rekenen erop deze dag ruim 300 kinderen te mogen begroeten.

Schaakkampioenschappen in vier groepen
Groep A: kampioenspoule, zij spelen om het officiële kampioenschap van de RSB
Groep B: talenten (groepen 7 en 8)
Groep C: beloften (groepen 5 en 6)
Groep D: allerjongsten (groepen 2, 3 en 4)

Xiangqikampioenschap
Het eerste Xiangqikampioenschap van Nederland wordt in één groep gespeeld.

Alle winnaars krijgen mooie bekers en alle deelnemers krijgen een leuke en blijvende herinnering aan dit schaakfestijn.


Nederlands Schaakkampioenschap voor basisscholen
De nummers 1, 2, en 3 van Groep A worden uitgenodigd mee te doen aan het Nederlands Schaakkampioenschap voor basisscholen! Drie teams omdat onze teams de vorige jaren zo goed hebben gepresteerd op het Nederlands Kampioenschap!


Kampioensteam van vorig jaar

Opening
Het is nog niet bekend wie deze speciale vijfde editie van het Erasmiaans Schaakfestijn komt openen.

Ontwerpwedstrijd Schaakspel
In samenwerking met het Schaakstukkenmuseum zal Schoolschaaksite.nl een wedstrijd organiseren welke basisscholen de mooiste schaakspellen kunnen maken. Dit als onderdeel van het vak creatieve- en handvaardigheden op de basisschool. Voor de winnende scholen worden geldprijzen ter beschikking gesteld met een totale waarde van 750 euro. Alle ontwerpen worden op zaterdag 14 februari 2015 tentoongesteld op het Erasmiaans Gymnasium. Een onafhankelijke jury zal dan de winnaars aanwijzen.

Daarnaast zal de heer Dijkshoorn, sponsor en directeur van het Schaakstukkenmuseum in Rotterdam, zelf een ontwerp uitkiezen dat een jaar lang tentoongesteld mag worden in het museum en mag meedingen naar de ontwerpprijzen van het museum. De bezoekers van het Schaakstukkenmuseum mogen een jaar lang bepalen wie de winnaars worden.

Rotterdam Schaakspel
Bij de ontwerpen zal ook het klein Rotterdam Schaakspel worden opgesteld. De schaakstukken stellen imposante gebouwen voor uit de Rotterdamse architectuur.

Maak je lievelingsschaakstuk
Doe mee aan deze wedstrijd en maak je lievelingsschaakstuk. Voor de beste, leukste, origineelste inzendingen zijn er 10 cadeaubonnen van 15 euro beschikbaar gesteld door de Stichting Het SchaaKKasteeL.

Rotterdam Schaakspel
Bij de ontwerpen zal ook het klein Rotterdam Schaakspel worden opgesteld. De schaakstukken stellen imposante gebouwen voor uit de Rotterdamse architectuur.


Maak je lievelingsschaakstuk
Doe mee aan deze wedstrijd en maak je lievelingsschaakstuk. Voor de beste, leukste, origineelste inzendingen zijn er 10 cadeaubonnen van 10 euro beschikbaar gesteld door de Stichting Het SchaaKKasteeL.

Schaken tegen de beer
Kinderen, ouders en alle andere belangstellenden die langs komen op ons festijn mogen Schaken tegen de Beer! Als je remise speelt of wint krijg je een leuk prijsje!

Schaakkunst
Ook dit jaar zal er een stand met Schaakkunst aanwezig zijn. Het bedrijf Schaakkunst BV (Margreet Wevers) is weer bereid gevonden deze stand te verzorgen.


Gratis verloting
Stichting Het SchaaKKasteeL verloot prijzen onder alle deelnemers zoals (schaak)spellen, enz. Deelname aan deze verloting is gratis voor alle deelnemers aan de schaaktoernooien.

Gratis lespakket voor basisscholen
Stichting Het SchaaKKasteeL stelt weer gratis schaaklespakketten (t.w. van ca. 50 euro) ter beschikking voor nieuwe basisscholen die in het schooljaar 2015 - 2016 met schaakles willen beginnen.



Catering
Alle deelnemers en aanwezigen krijgen de gehele dag door gratis consumpties (drankjes en fruit, snoepjes, rauwkost, fruit, toetjes, cake enzovoorts). Iedereen moet zelf zorgen voor een lunchpakket.



Ondersteuning
De Rotterdamse Schaakbond (RSB) stelt de bekers en medailles ter beschikking en zorgt voor het materiaal. De Stichting Het SchaaKKasteeL geeft (financiële) ondersteuning en verzorgt de verloting en de prijsjes voor de wedstrijd Maak je eigen schaakstuk. Rotterdamse Schaakstukkenmuseum sponsort de prijzen voor de ontwerpwedstrijd. Het Erasmiaans Gymnasium stelt de school gratis ter beschikking voor het festijn.

Organisatie
De organisatie is in handen van Teun Koorevaar en het Erasmiaans Gymnasium en wordt ondersteund door de Rotterdamse Schaakbond en de Xiangqibond.

Websites
De volgende websites zullen worden ingezet voor het festijn:

Regionaal
www.erasmiaansschaakfestijn.nl De site van het Erasmiaans Schaakfestijn
www.r-s-b.nl (Website van de Rotterdamse Schaakbond)

Landelijk
www.schoolschaaksite.nl (Alles over schaken op de basisscholen in Nederland en België)
Dit is onze nationale schoolschaaksite waarop we ook aandacht zullen besteden aan het Erasmiaans Schaakfestijn.
www.schaakbond.nl (Website van de Koninklijke Nederlandse Schaakbond)

Media
Diverse media zullen worden uitgenodigd. In 2012 heeft TV Rijnmond opnamen gemaakt en uitgezonden.
(Voor meer info over het festijn van vorig jaar: Klik hier en van twee jaar geleden Klik hier)

Tot ziens op het Erasmiaans Schaakfestijn 2015,

Met vriendelijke groet, Teun Koorevaar Rotterdam, 31 december 2014