De Stelberg 1 RSB schoolschaakkampioen 2014

V.l.n.r.: Lucas, Tommy, Hein en Winston (Van Harte Gefeliciteerd)

Sterke en opvallende winnaar Erasmiaans Schaakfestijn

Met het team van de Stelberg levert het Erasmiaans Schaakfestijn, dat het schoolschaakkampioenschap van de RSB organiseert een ijzersterk team af voor het Nederlands kampioenschap dat op 24 mei en 14 juni georganiseerd wordt in Arnhem. Opvallend is vooral de lage gemiddelde leeftijd en de hoge score (19 uit 20) van dit team dat gevormd wordt door Lucas, Tommy, Winston en Hein. Drie ervan zitten op school nog maar in groep 5 en 6 en maar n speler in groep 7. Zo'n jong team hebben we nog niet eerder geplaatst gezien en zij zullen zeker in de toekomst nog voor veel spektakel en opzienbarende resultaten gaan zorgen. Net als vorig jaar eindigde de Admiraal de Ruyterschool op de tweede plaats, op eerbiedwaardige afstand. De strijd om de derde plaats was bijzonder spannend en ging tussen de Piramide en Passe Partout. Beide teams behaalden 10 matchpunten, maar aan het eind van de rit mocht de beker mee naar de Piramide omdat deze vier kanjers 1,5 meer bordpunten hadden verzameld. Ook hier weer een opvallende prestatie van de nog hele jonge Saad, die 90% scoorde op bord 3.

Deze vier teams vormen de RSB-delegatie naar het NK. Wij wensen hun veel succes, zodat we volgend jaar weer met net zoveel scholen naar het NK mogen. Want dat is toch ook weer heel bijzonder. Bovendien worden deze teams uitgenodigd, samen met nog twee teams, voor de Zuid-Holland Cup die op maandag 28 april in het Topcentrum Rotterdam zal worden gehouden. Hier doen ook de sterkste teams uit de Haagse en Leidse schaakbond mee.

Winnaar B-groep

De B-groep kende ook al een overtuigende winnaar en die feliciteren we dan ook van harte. De Eben-Hazer school wist met een vrijwel geheel vernieuwd team de titel te prolongeren. Knap gedaan. De Hoeksteen wist zomaar uit het niets een tweede plaats te veroveren en het tweede team van de Admiraal de Ruyterschool zorgde ervoor dat het maandag op school groot feest is met ng een gewonnen beker.

En dan het toernooi der beloften waar de 5 pionnen van de Eduard van Beinumschool heersten. Niks geen pionnen waren het. Werp alle schroom van je af en noem jezelf volgend jaar de 5 koningen! Op twee punten achterstand eindigde de Admiraal de Ruyterschool 3 op de tweede plaats. Alweer een beker, de derde van het toernooi en het is nu wel duidelijk dat deze school tot de meest succesvolle van het Schaakfestijn mag worden uitgeroepen. De strijd om de derde plaats was ongemeen spannend en het balletje kon nog elke kant oprollen. De Prinses Maximaschool behaalde een verrassend gelijkspel tegen de kampioenen en mochten daardoor op het nippertje (die belangrijke bordpunten) de beker mee naar school nemen.

Winnaar D-groep

Bij de allerjongsten was het soms gezelligheid troef en zo hoort het ook. Hier staat het spelplezier en de onbevangenheid nog helemaal bovenaan. Maar ook in deze groep wordt ook serieus geschaakt en veel mooie matbeelden zijn de revue gepasseerd. Het niveau lag beduidend hoger dan de afgelopen jaren. RSV noord 5 en OBS-West waren de duidelijke nummers 1 en 2. Alweer een gedeelde 3e plaats voor de RSV noord. Door net n partijtje meer te winnen in het hele toernooi (de matchpunten waren alweer gelijk) troefde de RSV noord 7 de vier Torens van de Eduard van Beinum af. Zo buiten de medailles vallen is niet leuk, maar dat is nu eenmaal sport. Dat hoort erbij.

Maar echt buiten de medailles vallen deed niemand, want voor alle kinderen lag er een mooie herinneringsmedaille klaar. Een aantal kinderen was daar nogal verbaasd over, maar die medaille is door iedereen wel degelijk verdiend. Al is het alleen maar door hun sportieve gedrag. Netjes werden handjes geschud voor de partij, rustig gespeeld en na de partij de stukken teruggezet in de beginstelling. Vingers opsteken en weer handjes geven. Mooi dat groot en klein dat doet.

Frank Thoma (links) en Martin van Vaalen twee van de vele vrijwilligers!

Fijn is dat ook voor de organisatie, want dat werkt door. De goede onderlinge sfeer tussen de spelers werd al tijdens het toernooi opgemerkt en dat maakt het werk voor alle officials zo veel gemakkelijker. Weinig of geen stress voor het basisteam van vrijwilligers, dat elk jaar weer klaarstaat en ook steeds meer op elkaar ingespeeld raakt. Hartelijk dank dat jullie er ook dit jaar weer waren. Veel schakende ouders hebben dit jaar geholpen door als tafelleider op te willen treden. De organisatie is deze Groene Pettenbrigade veel dank verschuldigd en hoopt dan ook dat jullie volgend jaar tijdens het 5e Erasmiaans Schaakfestijn weer aanwezig zijn.

En natuurlijk vergeten we het Erasmiaans Gymnasium niet. Al voor de vierde keer waren we te gast en waren de gymzalen, aula, kantine en docentenkamer voor ons. Maar ook docenten en alleskunner Ab stonden de hele dag klaar (en vrijdag al met de voorbereiding) om allerlei hand- en spandiensten te verrichten. Geweldig is dat. Net als de aan en afvoer van de spellen en stukken, wat in kundige handen van de Rotterdamse schaakbond was.Behalve de medailles ontvingen alle kinderen bij het huiswaarts gaan ook nog een sleutelhanger van de Stichting Het SchaaKKasteel en een mooi boekje van het Schaakstukkenmuseum met mooie schaakspellen waaronder ook de winnaars van de ontwerpwedstrijd van afgelopen jaar, drie meisjes van OBS De pijler. Ook dit jaar bloeide de ontwerpwedstrijd weer met 25 nieuwe spellen en zelfgemaakte stukken. Hierover wordt binnenkort natuurlijk weer gepubliceerd op de site.

Bijzonder was ook het Xiangqi toernooi, de oeroude Chinese versie van het schaakspel. Lees hier meer over op de site in een apart verslag.

We mochten ongeveer 300 kinderen een leuke dag bezorgen en dat is toch wat waard. Alle uitslagen en standen per team zijn elders op de site te bekijken en dit jaar voor het eerst alle individuele resultaten. Ook zijn er vele foto's te bekijken. Onze hoffotograaf (en zeer gewaardeerde webmaster Ab) is weer de hele dag druk in de weer geweest om alle gebeurtenissen vast te leggen. Heeft iemand nog een leuk of bijzonder moment vastgelegd, dat Ab gemist heeft, stuur het gerust naar hem op en het wordt vast en zeker op de website geplaatst.

Allemaal tot de 5e editie in 2015

Frank Thoma