Erasmiaans Schaakfestijn
Kunst, cultuur en techniek rondom ons schaakspel
door Teun Koorevaar
Het enerverende toernooi met 350 deelnemers en 150 ouders, begeleiders, broertjes en zusjes was dit jaar een hectisch gebeuren. Dank zij de inzet van veel vrijwilligers konden alle ronden netjes worden afgewerkt en kon de prijsuitreiking tijdig plaatsvinden. Mag best een wonder, nee beter een prestatie van formaat worden genoemd.
Voor het artikel over het toernooi van Jan Sijbesma klik hier.
Iets rustiger was het bij de nevenactiviteiten waaraan al weken was gewerkt op onze basisscholen.
Het schaakspel is al eeuwen een dankbaar onderwerp voor kunstenaars, schrijvers, computerprogrammeurs en andere disciplines. Bij onze nevenactiviteiten hebben we hieraan aandacht besteed.
Ontwerpwedstrijd
Zo’n tien jaar geleden was het traditie dat kinderen van onze basisscholen een eigen ontwerp van een schaakspel mochten maken en exposeren op het Erasmiaans Gymnasium. Prachtige ontwerpen passeerden jaarlijks de revue en een van de ontwerpen haalde destijds zelfs het NOS-Jeugdjournaal.
In dit jubileumjaar, onze landelijke schaakbond viert zijn 150ste verjaardag, wilden we weer zo’n wedstrijd organiseren. Iedere keer verbaas je je weer hoe creatief en vindingrijk de kinderen zijn, net als bij schaken.
Eigenlijk zijn alle kinderen die ontwerpen hebben gemaakt winnaars. En dat was dit jaar ook weer zo. Alle ontwerpen mochten we belonen.
‘Loomen’
Een ontwerp van de St. Jozefschool uit Schiedam kreeg veel aandacht.
Onder leiding van juf Sarah werken de kinderen graag met loombandjes en dit noemen zij ‘loomen’. Tijdens de overblijf met de groepen 3 en 4 wordt er geknutseld. Tussen de 10 en 15 kinderen per keer, steeds weer verschillende groepjes met zowel jongens als meisjes. Iedere keer zijn de kinderen enthousiast en vragen ze wat ze nu weer gaan maken. Armbandjes, kettingen, bloemenringen, sleutelhangers en nog veel meer. Soms organiseren ze zelfs een loomfeestje!
Ongeveer vijf weken geleden zijn ze begonnen met het schaakspel, 3 tot 4 uurtjes per week. Iedere keer weer een stukje verder. Totdat het meesterwerk klaar was. We mochten dit belonen met 250 euro.
Dit ontwerp mag ook meedoen met de jaarlijkse wedstrijd van het Rotterdamse Schaakstukkenmuseum.
Energie
Quadratum (Hoogbegaafden Onderwijs) had als thema Energie gekozen en dit zeer punctueel en fijntjes uitgewerkt. Dit actuele thema werd ook 250 euro toegekend.
Alice in Wonderland
De Kralingse School had als thema Alice in Wonderland gekozen. Fraai uitgevoerd en beloond met 200 euro.
CBS Onze Wereld (onder leiding van juf Inge) had drie ontwerpen ingediend. Plusklas 3-4 had als thema Sport , Plusklas 5-6 had als thema Taart en gebakjes. Beide beloond met 150 euro. Plusklas 7-8 had als thema De Jungle en de Zee, beloond met 200 euro.
OBS Het Landje had twee ontwerpen ingediend, ieder beloond met een prijs van 100 euro.
Deze prijzen werden ter beschikking gesteld door Stichting Het SchaaKKasteeL en het Rotterdamse Schaakstukkenmuseum.
De juffen en kinderen bepalen samen wat zij met het gewonnen prijzengeld gaan doen!
Gedichtenwedstrijd
Tien jaar geleden, bij de kroning van Willem-Alexander, is landelijk ervaring opgedaan met het houden van een gedichtenwedstrijd voor onze nieuwe koning. Hiervoor was toen veel belangstelling.
Onder de kinderen van onze basisscholen is nu opnieuw een gedichtenwedstrijd uitgeschreven. De gedichtvormen waren het ‘elfje’ en de ‘haiku’, vormen waarbij ook moet worden geteld. Ruim honderd gedichten zijn er gemaakt waarvan veel in de groepen 6, 7 en 8 van IBS Ababil te Schiedam. Een ruim aantal gedichten kon worden beloond met een boek dat desgewenst gesigneerd werd door Joyce van der Meiden, de schrijfster van de serie Simon de Schaker.
Elfje van Hannah, groep 5 Müllerpierschool
Stimuleren van lezen en voorlezen, naast leren schaken
Voorlezen en lezen zijn belangrijk bij de leerontwikkeling van het jonge kind. Daarom is besloten om alle deelnemende scholen aan ons festijn de drie boeken uit de serie van Simon de Schaker te schenken voor hun schoolbibliotheek. Een actie in het kader van het 150-jarig bestaan van onze Koninklijke Nederlandse Schaakbond. Desgewenst konden de boeken gesigneerd worden door de schrijfster.
Alle boeken voor de scholen en voor de gedichtenwedstrijd zijn ter beschikking gesteld door de stichting Het SchaaKKasteeL.
Robot maakt overuren
Voor dit festijn ontstond het idee iets te doen met schaakrobots. Nu is ieder schaakprogramma te beschouwen als een schaakrobot. Voor ieder mobieltje of tablet is er een ruime keus uit schaakapps. De een nog sterker dan de ander. Interessanter voor de kinderen is een mechanische robot.
Ruud Martin, voorzitter van de landelijke computerschaakvereniging CSVN, was bereid enkele oude showmodellen mee te brengen en hierover te komen vertellen. Interessant te horen dat er decennia terug schaakrobots te koop waren voor nog geen 100 dollar. Tegenwoordig zijn de mechanische schaakrobots uit de mode, maar toch ook weer niet.
Rik Wortman, een van onze wedstrijdleiders, had zijn zelfgebouwde mechanische robot meegebracht waartegen de kinderen mochten spelen, zelfs met een echte digitale schaakklok. De robot maakte overuren want de kinderen vonden het prachtig, en niet alleen de kinderen! Opvallend was dat er veel meisjes waren die het graag, en met succes, tegen de robot opnamen.
Mechanische schaakrobot van Rik Wortman
Schaken tegen de Beer
Ieder jaar weer een groot succes. Dit jaar was Cedric Kerkmeester de Beer. Zelf een talentvol schaker en oud-leerling van het Erasmiaans Gymnasium. Hij had de hele dag zijn handen vol en had doorlopend veel bekijks. Klasse Cedric!
Bijzonder bezoek
Joyce van der Meijden was in de middag naar Rotterdam gekomen om haar boeken van Simon de Schaker te signeren. Van deze mogelijkheid werd gretig gebruik gemaakt. Ook konden boeken worden gekocht en ook dit viel bij de kinderen in de smaak.
Ard Dekker, de vicevoorzitter van de jubileumcommissie van de Koninklijke Nederlandse Schaakbond, had de moeite genomen om ons festijn te bezoeken. Hij had voor iedere deelnemer een passende verrassing meegenomen.
Mr. X op het Rotterdamse Zuidplein
‘s Middags moest hij zijn bezoek onderbreken om naar een ander schaakevenement in Rotterdam te gaan. Mr. X was namelijk aanwezig in het winkelcentrum Zuidplein. Ook hier veel belangstelling.
Het is traditie dat Schaakkunst met een stand aanwezig is. De kinderen vinden het altijd leuk te snuffelen aan de schaakmemorablia en iets te kopen.
Verrassing voor alle deelnemers
Alle deelnemers kregen een mooi aandenken aan dit festijn, gemaakt door Margreet Wevers van Schaakkunst, een balpen van de jarige KNSB en een gratis toegangsbewijs voor het Rotterdamse Schaakstukkenmuseum.
Dank
Iedereen bedankt die een bijdrage heeft geleverd aan het welslagen van dit schaakfestijn. In het bijzonder willen we Ridder Dijkshoorn, directeur van het Rotterdamse Schaakstukkenmuseum, bedanken voor zijn bijdrage en ook de stichting Het SchaaKKasteeL. We bedanken mevrouw Bovenberg, rector van het Erasmiaans Gymnasium, en haar staf voor de genoten gastvrijheid en het gebruik mogen maken van alle benodigde faciliteiten.
De kinderen hadden een onvergetelijke schaakdag. Onze ervaring leert dat dit lang in hun herinnering zal blijven.
Lees ook op de jubileumsite van de KNSB: Hoe je van een toernooi een schaakfeest maakt