Afgelopen zaterdag (19 maart 2019) was er topdrukte op het Erasmiaans Gymnasium in Rotterdam. De zevende editie van het fameuze Erasmiaans Schaakfestijn stond op het programma. Er waren 225 basisschoolkinderen aanwezig met hun familieleden en begeleiders.
Said Kasmi, de Rotterdamse wethouder van Onderwijs, Cultuur en Toerisme reageerde zeer enthousiast toen hij werd uitgenodigd om het festijn te komen openen. In een overvolle kantine op het Erasmiaans sprak hij iedereen kort toe want hij begreep goed dat de kinderen snel aan de slag wilden. Hij onderstreepte dat leren schaken en schaakspelen een positieve invloed kan hebben op de leerprestaties van jonge kinderen en dat hij schaken op onze basisscholen van harte ondersteunt.
De openingszet
De wethouder vond het ook leuk de openingszet te doen en kennis te maken met de jonge schakertjes.
Toernooileider
Jan Sijbesma, de toernooileider, legde aan iedereen uit wat precies de bedoeling was deze dag, vroeg een applaus voor de vele vrijwilligers en het Erasmiaans Gymnasium.
Jan memoreerde nog dat het ook een landelijke competitiedag was van de Koninklijke Nederlandse Schaakbond. Velen konden daardoor niet aanwezig zijn om te helpen. Maar gelukkig konden hiervoor goede oplossingen worden gevonden. De computers werden vakkundig bediend door Rik en Jan Dirk. Planmatig is het ieder jaar lastig een geschikte datum te vinden want er zijn veel kalenders, ook buiten de schaaksport, waarmee tegenwoordig rekening moet worden gehouden.
Festijn
Het festijn is voortgekomen uit het scholenkampioenschap van de Rotterdamse Schaakbond. Het aantal deelnemende scholen liep sterk terug en in veel (deel)gemeenten werden geen voorronden meer gehouden. Acht jaar geleden is besloten het scholenkampioenschap een bredere opzet te geven door vier groepen te maken zodat ieder kind vanaf groep 2 mee kan doen. In de hoofdgroep wordt gestreden om het kampioenschap van de Rotterdamse Schaakbond en om twee plaatsen voor deelname aan het Nederlands Kampioenschap. Naast het kampioenschap moest het een fijne dag worden voor alle kinderen en wilden we hen ook een beetje verwennen, vandaar ook de naamswijziging in Erasmiaans Schaakfestijn met vanaf het begin leuke en interessante nevenactiviteiten.
In het topjaar deden meer dan 300 kinderen mee, helaas vielen een aantal ‘hofleveranciers met een lange traditie’ weg die deels gecompenseerd worden door nieuwe actieve schaakscholen die de afgelopen jaren zorgvuldig zijn opgebouwd. Hier werd een bijzondere prestatie geleverd door Frank Thoma die met maar liefst 22 schoolteams van drie van zijn schaakscholen meedeed, te weten Eduard van Beinum, De Pijler en De Akkers.
Een punt van zorg van de Rotterdamse Schaakbond is de deelname van teams in de hoofdgroep. Dit jaar deden helaas maar vier teams mee in de hoofdgroep waardoor deze groep moest worden samengevoegd met de dertien teams van de B-groep (gevorderden, groep7/8).
Ook dit jaar was er weer schaken tegen De Beer (Cedric Kerkmeester). De kinderen hielden hem de hele dag bezig en hij kon veel prijsjes uitdelen.
Kampioenen
Door de samenvoeging van de hoofdgroep met de B-groep was de uitslag ook enigszins verrassend.
- De Pijler, Rotterdam-Zuid (hoofdgroep)
- De Rank, Spijkenisse (B-groep)
- Admiraal de Ruyterschool, Krimpen a/d IJssel (B-groep)
- Bavinckschool, Dordrecht (hoofdgroep)
- Johannes Calvijnschool, Gouda (B-groep)
- Graaf Jan van Nassauschool, Gouda (hoofdgroep)
De Pijler is kampioen geworden in de hoofdgroep en mag samen met nummer 2 in de hoofdgroep, de Dr. Bavinckschool, deelnemen aan het Nederlands Kampioenschap. In de B-groep werd De Rank kampioen.
De uitslag in de C-groep (beloften) was:
- Talma (Quadratum), Rotterdam
- Piramide, Rotterdam
- De Pijler, Rotterdam
De uitslag in de D-groep (allerjongsten) was:
- Van Oldenbarnevelt
- Eduard van Beinum
- Montessorischool Kralingen, Rotterdam
Rotterdam Schaakspel
De stichting Het SchaaKKasteeL had een verrassing voor de wethouder, die vergezeld werd door Mildred Vrolijk, de accountmanager Voortgezet Onderwijs – Delfshaven/Centrum. Hij kreeg, net als enkele voorgangers, een fraai Rotterdam Schaakspel aangeboden dat een mooie plaats krijgt op zijn werkkamer op het stadhuis. De Rotterdamse architectuur verbonden met het schaakspel!
Voor alle kinderen was er de hele dag gratis drinken, snoep en fruit. En natuurlijk waren er ook weer de populaire paaseitjes. Voor familieleden, begeleiders en andere bezoekers was er de hele dag gratis koffie en thee aangeboden door het Erasmiaans Gymnasium.
Alle kinderen kregen van de stichting Het SchaaKKasteeL een leuk aandenken aan dit Erasmiaans Schaakfestijn, geadviseerd en geleverd door Schaakkunst, en ook dit jaar werd de traditie voortgezet van een gratis verloting. Vijftig kinderen gingen met een leuke prijs naar huis.
Traditioneel geeft Schaakkunst acte de présence met een stand (Margreet en Sjaak).
Vrijwilligers en sponsors
Zo’n festijn kan alleen worden georganiseerd met de inzet van de vele vrijwilligers en de beschikbaarheid van een mooie locatie. We bedanken het Erasmiaans Gymnasium voor de gastvrijheid en de inzet van Bouwien, Ab, Chris, Jan en Julien. Naast de voorzitter (Angelo) en de nieuwe jeugdleider (Hans) van de Rotterdamse Schaakbond waren veel leden actief. Ook ouders van kinderen waren graag bereid een handje te helpen en dit gold ook voor schoolschaakleraren.
Het Erasmiaans Schaakfestijn werd mogelijk gemaakt door het Erasmiaans Gymnasium, de Rotterdamse Schaakbond, Schaakkunst en de stichting Het SchaaKKasteeL.
Op naar de achtste editie van het Erasmiaans Schaakfestijn, voor op- en aanmerkingen en nieuwe ideeën houden we ons aanbevolen.
Jan Sijbesma (Rotterdamse Schaakbond) en Teun Koorevaar (stichting Het SchaaKKasteeL)