Erasmiaans Schaakfestijn 2024: een feestdag voor 350 kinderen

Het Erasmiaans Schaakfestijn 2024 kende 78 deelnemende teams, d.w.z. ca. 350 kinderen. Daarnaast waren er ook nog ca. 150 ouders/begeleiders aanwezig. Het was dus weer een drukte van jewelste in het Erasmiaans Gymnasium, dat opnieuw als gastheer optrad voor dit jaarlijkse schoolschaaktoernooi.

Stipt om 10 uur kon het toernooi geopend worden. Er werd gespeeld in vier poules verdeeld over drie zalen: poules A & B in de aula, poule C en poule D elk in een aparte gymzaal. Afgezien van deze zalen was er ook veel publiek in de “cantina”, waar gratis koffie/thee/fris/versnaperingen verkrijgbaar waren, en waar ook een stand van Schaakkunst te bewonderen was. Elders in het gebouw waren er ook nog de bezienswaardigheden  “Schaken tegen de Beer” en “Schaken tegen de Schaakrobot”. Voeg daar nog aan toe het mooie weer waardoor het ook op het schoolplein goed vertoeven was, en het is duidelijk dat de kinderen en ouders ook tussen de ronden door zich bepaald niet hoefden te vervelen.

Poule A speelde om het schoolschaakkampioenschap van de Rotterdamse Schaakbond (RSB) en om een vijftal kwalificatieplaatsen voor het Nederlands Schoolschaakkampioenschap dat in juni gehouden wordt.Slechts zes teams hadden deze uitdaging aan durven gaan, daarom speelde poule A gecombineerd met poule B (“de Talenten”, groep 7/8), waarmee poule AB uitkwam op 31 teams. Kampioen van de RSB werd het team “The Harbour Rooks” van de Harbour International & Bilingual School uit Rotterdam, dit team wist al haar negen wedstrijden te winnen. Samen met de teams van De Stelberg (Rotterdam), St. Jozefschool (Schiedam), De Rank (Spijkenisse) en Het Octaaf (Krimpen a/d IJssel)  mogen zij aan het NK gaan deelnemen. Beste team van poule B (“Talenten”) werd het team “Rooks van Rozenburg” van de Nieuwe Park Rozenburgschool uit Rotterdam, dat zelfs boven twee A-teams eindigde. Zie de eindstand van poule AB aan het eind van dit verslag.

In poule C (“Beloften”) speelden eveneens 31 teams en daar werd het team Vogelenzang van de gelijknamige school uit Spijkenisse winnaar, zij bleven het team van de St. Jozefschool nèt voor. De derde prijs was voor “Schaakkampioen De Pijler”.

Poule D (“Pupillen”) tenslotte kende 16 teams en daar werd het 1e team van de St. Jozefschool overtuigend eerste. Ook het 2e team van de St. Jozefschool viel hier in de prijzen met een derde plaats, vlak achter “The Harbour Knights”.

De eerste drie teams van elke poule kregen een fraaie beker en medailles voor de spelers. Daarnaast was er voor alle deelnemers een aandenken in de vorm van een schaaksleutelhanger, geleverd door Schaakkunst. Mede hierdoor kon iedereen aan het eind van de middag tevreden huiswaarts keren.

Hieronder staan de eindstanden per poule. Daarnaast zijn er heel veel foto’s gemaakt die te zien zijn via deze link.