Het Erasmiaans Schaakfestijn komt er weer aan

We mogen weer!

Op zaterdag 2 april 2022 organiseren we de negende editie van ons mooie Erasmiaans Schaakfestijn en de 600 basisscholen in onze regio hebben inmiddels de uitnodiging om mee te doen ontvangen.

Precies twee jaar geleden kon het plots niet doorgaan door de komst van het Covid-19 virus beter bekend als corona.  Er was aan een mooi programma gewerkt en wethouder Sven de Langen was bereid gevonden het toernooi te openen. Het zou een bijzondere editie worden want in 2020 was ook het Eurovisie Song Festival in Rotterdam-Ahoy en er zou een verbinding worden gelegd tussen ons ESF en het ESF in Ahoy!

Vorig jaar kon het festijn helaas ook niet doorgaan en werd er noodgedwongen gekozen voor een online variant omdat dit wel mogelijk was.  Maar dat miste sfeer, gezelligheid en gebrek aan sociale contacten. Het aantal deelnemers lag deze achtste editie rond de 80.

In de hoofdgroep wordt gestreden om het kampioenschap van de Rotterdamse regio, de regio van onze Rotterdamse Schaakbond.  Het beste  team mag meedoen aan  het Nederlands Schoolschaakkampioenschap voor teams uit het  BasisOnderwijs.  Daarnaast zijn er drie poules:  groep 2/ 3 en 4,  groep 5/6 en groep 7/ 8.

Het gaat om schoolteams van 4 kinderen plus evt. reserves. Per school mogen meerdere teams meedoen. Het wordt een groot schaakfeest, kinderen die pas schaakles hebben mogen al mee doen! We geven speciale aandacht aan scholen in onze achterstandswijken en er komen nog leuke nevenactiviteiten zoals Schaken tegen de Beer. Hebben jullie zelf ook een leuk idee? Laat het ons weten!

Margreet en Sjaak zijn ook weer van de partij met hun Schaakkunstkraam.  Met veel nieuwe en unieke schaakprijzen en -geschenken.

Wethouder Kasmi bij de opening in 2019:

Schaken is niet alleen een koninklijk spel en een meesterlijke sport, maar kan ook een bijdrage leveren aan de leerontwikkeling van jonge kinderen.

‘Door het schaken leert een kind zich beter te concentreren, meer geduld te hebben. Een kind geeft minder snel op en leert door te zetten. Een kind dat schaakt is creatief en volgt meer zijn of haar gevoel. Het kan  beter analyseren en durft beslissingen te nemen. Beslissingen waarvan de gevolgen voor eigen rekening komen. Het kind kan niet zoals bij teamsporten zich verschuilen achter de groep of het team de schuld geven. Nee, het is zelf verantwoordelijk voor de partij die het heeft gespeeld. Het kind leert hiermee ook incasseren.’


Wethouder Said Kasmi verwelkomde kinderen, ouders en begeleiders bij de zevende editie in 2019.
Naast de wethouder staat Jan Sijbesma, organisator van het festijn.

Aan dit festijn deden jaarlijks bijna 300 kinderen mee. Zij gingen enthousiast met elkaar de strijd aan op de 64 velden van het schaakbord. Het is traditie dat we dit schaakfestijn ieder jaar mogen organiseren op het gastvrije Erasmiaans Gymnasium.


Wethouder Said Kasmi deed zelf ook mee in 2019

Fijn jullie allemaal weer te mogen ontmoeten op zaterdag 2 april a.s.

Schrijf je team snel in! En vraag ook je vriendjes en vriendinnetjes of ze mee willen doen.

Met vriendelijke groet,

Jan Sijbesma en Teun Koorevaar