Wethouder Kasmi opent schaakfestijn op Erasmiaans Gymnasium

Persbericht

Strijd om twee finaleplaatsen NK Schaken voor basisscholen

Op zaterdag 16 maart vindt in Rotterdam op het Erasmiaans Gymnasium de zevende editie van het Erasmiaans Schaakfestijn plaats. De heer Kasmi, de Rotterdamse wethouder van Onderwijs, Cultuur en Toerisme, opent het festijn.

Ongeveer 150 basisschoolkinderen van groep 2 t/m 8 doen mee aan de spannende teamkampioenschappen van de Rotterdamse Schaakbond. De twee hoogst eindigende teams in de hoofdgroep mogen dit jaar meedoen aan het Nederlands schaakkampioenschap voor basisscholen.

Schaken is niet alleen een koninklijk spel en een meesterlijke sport, maar kan ook een positieve bijdrage leveren aan de leerontwikkeling van jonge kinderen.

‘Door het schaken leert een kind zich beter te concentreren, meer geduld te hebben. Een kind geeft minder snel op, en leert door te zetten. Een kind dat schaakt is creatief, en volgt meer zijn gevoel. Het kan beter analyseren, en durft beter beslissingen te nemen. Beslissingen waarvan de gevolgen voor eigen rekening komen. Het kind kan niet zoals bij teamsporten, zich verschuilen achter de groep of het team de schuld geven. Nee, het is zelf verantwoordelijk voor de partij die het heeft gespeeld. Het kind leert incasseren.’