Mooie prestaties van onze schoolteams in de NK Finale

Afgelopen zaterdag was een spannende dag voor veel basisschoolleerlingen. Zij speelden met de overgebleven 24 teams (van de 64) om het Nederlands Kampioenschap Schaken Basisonderwijs (bovenbouw). Ruim 100 kinderen deden aan deze finale mee. In ons vorige verslag gaven wij aan op welke schoolteams te letten. Om maar meteen met de deur in huis te vallen: basisschool de Scharn 1 uit Maastricht werd kampioen net als twee jaar geleden. Wij feliciteren hen van harte en ook de nummers twee en drie t.w. GSV 1 uit Groningen en ‘t Springertouw 1 uit Eindhoven. Deze twee scholen hadden ook een tweede team dat in de finale mee deed, het tweede team van de Scharn deed alleen mee in de halve finale.

De toppers van De Scharn 1: Srikar (6 jaar), Akul (9), Sai (11) en Parth (12)
Bron: Schaakvereniging Maastricht

Uitslagen
Artikel website KNSB
Meer informatie en foto’s over kampioen De Scharn 1

Het NK Basisonderwijs heeft een rijke historie. Dit kampioenschap bestaat al 51 jaar! Onze RSB-teams behaalde 6x de eerste plaats.  Vijf van de zes keer was Meester Jan Sijbesma de teamleider!

  • 1981 OBS De Bongerd, nu De Klim-OP (Capelle a/d IJssel)
  • 1982 OBS De Bongerd
  • 1990 OBS De Bongerd
  • 1992 OBS De Bongerd
  • 2007 Het Tangram, katholieke Daltonschool (Rotterdam)
  • 2015 CBS De Stelberg (Rotterdam)

 

Onze teams in de finale

  1. Harbour International School uit Rotterdam

Dit schoolteam was de verrassing op het Erasmiaans Schoolschaakfestijn en nu verrasten zij ons ook in de finale. Ze behaalden de 5de plaats. Jafar, Vidisha, Nazar en Yvaan speelden een prima toernooi.

De toppers van de Harbour International School
Foto: Shiwani Vigg  (moeder van Yuvaan)

Vasileios Parginos hierover:

‘Natuurlijk had het iets beter gekund, maar zo gaat het nu eenmaal op toernooien. We zijn blij  met het resultaat en met onze reis naar de top van de Nederlandse scholen’.

  1. De Stelberg uit Rotterdam
De toppers van De Stelberg (foto Leon Mei, vader van Ethan)

Via de halve finale in de week ervoor had De Stelberg zich ook voor deze finale geplaatst. Het team bestond uit 5 Klim-Oppers. In een veld van 24 sterke schoolteams werd een 7e plaats behaald en dat is zeker een goed resultaat!  De toppers waren Yuhong, Ethan, Yuway, William en Noah.

De Stelberg wist drie ronden te winnen, speelde er drie gelijk en verloor er één. Die verliespartij was tegen de latere kampioen De Scharn 1 uit Maastricht. Tegen het favoriete GSV 1 uit Groningen werd een knap 2 – 2 gelijkspel behaald.

Meer informatie en foto´s op de Klim-Op site!

  1. Jozefschool uit Schiedam

Het team van de St. Jozefschool  behaalde een verdienstelijke 12de plaats  van de 64. Schiedam mag trots zijn op dit team. En dit geldt ook voor de schaaklesgevers Youri en Steijn. Zij runnen ook de jeugdschaakclub De Pionnetjes in Schiedam. De toppers waren Coen, Florian, Tibbe-Jan en Dorian. Goed gespeeld allemaal!

De toppers van de St. Jozefschool, foto Youri Verlinde

 Nog twee prijzen

Tussendoor nog een kleurplaat maken en een prijs winnen blijft leuk en geeft ook enige afwisseling. William van De Stelberg (l) had de tweede prijs en Coen van de St. Jozef (r) had de derde prijs.  Het ging natuurlijk om de grote zak snoep! Erg verleidelijk.

Bron: Arnhemse Schaakacademie

Alle tekeningen zijn hier te vinden

Nieuwe uitdagingen?

De uitdaging wordt dat er volgend jaar meer schoolteams deelnemen in de A-groep van het Erasmiaans Schaakfestijn uit alle delen van de RSB.  Immers er is uitzicht op vijf plaatsen in de halve finale van het NK. De teams van de basisscholen worden steeds sterker. De samenwerking tusssen scholen en de jeugdverenigingen betaalt zich ook uit. Een win-win situatie.

Investeren in het schoolschaak is ook belangrijk, een van de opties is een nieuw schoolschaaktoernooi (individueel) in het najaar als tegenhanger van het Erasmiaans in het voorjaar.  En dan op de andere Maasoever. Iets om nog eens over na te denken?

Teun Koorevaar