Succes voor onze schoolteams op het NK BO (halve finales)

Afgelopen zaterdag 1 juni begaven vijf schoolteams uit onze regio zich naar Arnhem om mee te doen aan de halve finales van het NK voor Basisschoolteams (bovenbouw). Zij hadden zich hiervoor gekwalificeerd tijdens het Erasmiaans Schaakfestijn in Rotterdam.  Aan de halve finales deden maar liefst 64 teams mee verdeeld over twee poules van 32 teams. Ieder team bestond uit vier spelers, reserves waren mogelijk. Zeg zo´n kleine 300 spelers. Onze teams speelden alle in dezelfde poule en speelden 7 rondes. Het waren rapidpartijen van 15 minuten per speler met  5 seconden extra per zet. Maximaal konden 28 bordpunten worden behaald en 7 matchpunten.

Het team van de Harbour International School Rotterdam (o.m. van Vasileios Parginos) nestelde zich op de twee plaats achter het sterke team van ‘t Springertouw 1 uit Eindhoven dat eerste werd en in alle zeven ronden won. Jafar scoorde 5,5 punt, Vidisha 2,5, Nazar 7 en Yvaan 5, totaal 20.

De Stelberg uit Rotterdam werd gedeeld derde. De Stelberg gooit jaarlijks hoge ogen en staat onder de bezielende leiding van Meester Jan, die al meer dan 50 jaar actief is in het schoolschaak!

Het team van De Stelberg met Meester Jan, foto Leon Mei (vader van Ethan)
Lees ook het verslag

Yuhong scoorde 4,5 punt, Etan 3,5 Yuway 4,5 William 3 en Noah 2,5 totaal 18.

De St. Jozef school uit Schiedam (o.m. van Youri Verlinde) werd  gedeeld vierde. Coen scoorde 1 punt, Florian 4,5 Tibbe-Jan 3,5 en Dorian 4, totaal 13.

Deze drie teams worden uitgenodigd voor de finale in Arnhem komende zaterdag. Mooie  vertegenwoordiging uit onze regio en zij strijden dan met 21 andere teams om het Nederlands Kampioenschap Basisonderwijs 2024.

De teams van De Rank uit Spijkenisse en van De Octaaf uit Krimpen a/d IJssel deden veel ervaring op maar een kwalificatie voor de finale zat er jammer genoeg niet in. Wel een leerzame dag. Er mogen maar 24 van de 64 teams door. Volgend jaar nieuwe kansen.

Zie hier de volledige uitslag.

Sterke teams van internationale scholen

Ook dit jaar zet de trend  door van (zeer) goed presterende teams van internationale scholen. Naast  Harbour Rotterdam te noemen GSV Groningen (werd eerste in de andere poule, alle wedstrijden gewonnen en een topscore in bordpunten, 26 van de te behalen 28 punten), de Internationale School Utrecht en Rivers, de  Internationale School uit Arnhem.  Teams om rekening mee te houden in de finale. En het lijkt er op dat GSV uit Groningen (kampioen 2019) en ’t Springtouw 1 uit Eindhoven de te kloppen teams zijn. Maar alles kan komende zaterdag weer anders zijn. Let o.m. ook op de teams van  De Stelberg (kampioen 2015), De Triangel, De Scharn 1 (kampioen 2022), Michaël, Essesteijn,  Andersen en De Boschuil (een Brainportschool).

Een toppositie is niet uitgesloten en wij wensen onze teams veel succes en een beetje geluk in de spannende finale van komende zaterdag in Arnhem.

Wordt vervolgd.

Teun Koorevaar

Gegevens waar de finale plaatsvindt:

Rivers International School, Parnassusstraat 20, 6846 RB Arnhem